1989 sålde han sin första bostad i Gamla Smedby, utanför Kalmar. 30 år senare är 59-åringen från Småland en av de mäktigaste inom mäklarbranschen. Här är berättelsen om Håkan Hellström – fastighetsmäklare och vd för Svensk Fastighetsförmedling Sydost, vice ordförande i huvudstyrelsen för Mäklarsamfundet, ledamot i styrelsen för Hemnet och styrelseordförande för Svensk Fastighetsförmedling.
Men allt började i småländska Kristvalla, där han växte upp på en gård med småskaligt lantbruk.
– Jag fick tidigt lära mig en devis som jag levt efter sedan dess: ”Snabbaste vägen till framgång är hårt arbete”. Jag gillar att arbeta, brinner för mitt jobb och är beredd att offra väldigt mycket, säger han till 24Kalmar.se.
Vad menar du med att offra mycket?
– Det gäller att ha en stabil grund att stå på, och det har jag i min familj som betyder väldigt mycket för mig. Jag kan nämna ett exempel från när jag jobbade på Alfa Laval och vi bodde i Spanien…
Han fortsätter:
– Jag jobbade fyra dagar i norra Spanien… sedan blev det plötsligt ytterligare några dagar, fast i södra Spanien. Då fick jag ringa till min hustru som fick åka ut till flygplatsen i Madrid med nya underkläder till mig, säger han och skrattar.
– Det handlar om att ha människor runt om en som är förstående och ställer upp. Jag reser ju konstant, så deras stöd betyder mycket.
Han nådde snabbt framgång på industrijätten Alfa Laval. Avancerade från säljare och serviceman på lokal nivå till att arbeta regionalt, nationellt och internationellt. Men det fick hårda konsekvenser.
– Jag gjorde mycket affärer, fick högre ställning, bättre lön, större ansvar, men jag tappade verkligheten. När jag bytte bransch lovade jag mig själv att aldrig tappa verkligheten igen. Då började min riktiga resa, säger Hellström.
”Det är helt fantastiskt”
Valet föll på fastighetsmäklarbranschen. Två år som anställd på Sparbanken Fastighetsbyrå gav honom blodad tand för yrket, samtidigt som friheten och att bli egenföretagare lockade lite för mycket.
– Jag kände mig lite för upplåst i den organisationsstrukturen och fick möjligheten att tillsammans med några kollegor i Kalmar ta över Svensk Fastighetsförmedling. Det var 27 år sedan, säger Håkan och skakar på huvudet.
– Jag trodde nog inte att jag skulle bli branschen trogen så länge, men här hittade jag verkligen rätt – och tillbaka till verkligheten. Glädjen över att visa ett torpställe för människor som drömmer om en ny bostad, eller att bara sitta hemma och prata med Greta som nyligen blivit änka. Det är det som är den innersta essensen i yrket, det är helt fantastiskt.
Foto: Martin Persson
Det råder inga tvivel om att han brinner för bostadsmarknaden; dåtiden, nutiden och framtiden. För det positiva och negativa. För problematiken och utmaningarna. Han rätar på sig i stolen, en noga utvald stol, på hans kontor i Kalmar.
– I den här stolen fattas många viktiga beslut och då behövs det en bra stol, säger han, halvt skämtsamt, halvt på allvar.
”Det var en fullständig katastrof”
2013 stod han inför sin största utmaning. Swedbank Franchise köpte Svensk Fastighetsförmedling av norska bankkoncernen DNB, efter en totalomvändning.
– På lördagen fick jag klartecken att vi skulle stänga affären och bli ägare till Svensk Fastighetsförmedling. På söndagen ringde vår vd och sa att det var ”Game over”. Swedbank hade höjt sitt bud med så mycket att vi inte hängde med. Då bestämde sig DNB för att sälja, säger han och fortsätter:
– Alla franchisetagare blev uppkallade till Stockholm för att informeras om att varumärket Svensk Fastighetsförmedling skulle läggas ned… detta var precis innan jul. Det var inte roligt att berätta för mina 70 anställda att: ”Vi vet inte vad som händer. Vi vet inte om vi blir nedlagda.” Det var en fullständig katastrof och den, utan tvekan, tuffaste stunden i mitt företagarliv.
”Ingen tycker synd om en fastighetsmäklare”
Men Håkan Hellström gav inte upp. I stället anlitades flera jurister som fick i uppdrag att få Konkurrensverket att förbjuda affären, samtidigt som de stämde Svensk Fastighetsförmedling AB, som ägdes av Swedbank, för dålig leverans av franchiseavtalet. Och han förbjöd alla franchisetagare att uttala sig i media.
– Alla tidningar ringde till oss. Och alla 180 franchisetagare var tvärförbannade, livrädda och ledsna. Men jag var tydlig med att vi inte skulle gå till media. Ingen fick säga något. För det första tycker ingen synd om en fastighetsmäklare, så den matchen hade man inte vunnit. Och för det andra skulle vi bara svärta ned motparten, och då hade vi aldrig kunnat vinna vid förhandlingsbordet.
17 december 2014. Dagen då sorgen, det intensiva och påfrestande året äntligen fick en vändning. Förvärvet förbjöds av Stockholms tingsrätt. Några månader senare köpte merparten av franchisetagarna i Svensk Fastighetsförmedling bolaget från DNB.
– Men då var det många miljoner som behövde komma in. Men vi hade redan pratat med våra franchisetagare, som fick springa till banker för att låna pengar. Vi kunde inte avslöja något om förhandlingarna, utan sa bara: ”När vi kallar på pengar, så vill vi att ni ska skicka in dem”, säger Håkan och skrattar.
– Det var ett häftigt tillfälle. Jag skickade ett mejl sent en kväll och några dagar senare pumpades det in massa pengar till ett konto, trots att ingen visste något om avtalet. Det handlar om trovärdighet. Det var en stark känsla och en slags belöning för allt arbete vi hade lagt ned. Det var en otroligt lycklig stund.
Hur många miljoner pratar vi om?
– Haha, det vill jag inte säga. Pass på den frågan.
”De hade ju skrattat åt mig”
Stämningen vänder snabbt. En fråga om branschens rykte hos gemene man får nästan hans ögon att mörkna. En allvarlig stämning infinner sig.
– Vi slåss med ett tufft rykte. Ibland förstår jag verkligen att mäklare blir ledsna. När man tar upp tidningen och ser en nidbild av fastighetsmäklare, att vi bara skor oss själva och skär guld med täljkniv. Det är så långt från sanningen, säger Håkan Hellström.
Vad är sanningen då?
– Man kan sitta med en änka och nästan vara terapeut, sitta med ett par som ska separera eller träffa ett nyförälskat par. Det är så tvära kast, en mäklare vänder upp och ned på sig själv för att skapa något positivt – och så får man det i ansiktet. Men jag jobbar med detta på en nationell basis; att öka kunskapen och tydligheten.
Men det känns inte som att ryktet har blivit bättre?
– Nej, jag tycker att det har blivit värre. Men det är lite konstigt. Många mäklarorganisationer gör kundundersökningar där vi får väldigt höga poäng, men sedan frågar man vad gemene man tycker – och då får vi dåliga betyg. ”Fastighetsmäklare är ett jäkla folk” är den generella åsikten. Men frågar man någon som anlitat en mäklare så har upplevelsen varit väldigt bra… det är det stora dilemmat.
Det går inte att bara lägga skulden på media och rubriker?
– Vi har oss själva att skylla också. Finns det någon annan bransch som går ut med: ”Blir det ingen affär, så blir det inget betalt”. Vi jobbar gratis om det inte blir någon affär. Vad hade hänt om jag gått till en arkitekt och bett denne att rita ett hus och sagt: ”Blir det bra så betalar jag, annars inte”. Eller en målare.. de hade ju skrattat åt mig.
– Om vi bjuder på allt, så förstår jag att människor tänker att vi måste skära guld med täljkniv. Men vi jobbar allvarligt med att bli tydligare i det vi gör och öka transparensen. Och många anställda mäklare jobbar till stor del med provision, det skulle vara nyttigt för alla parter att jobba mer med fasta löner. Den frågan jobbar jag med både inom egna företaget och som vice ordförande i Mäklarsamfundet.
Foto: Martin Persson
Yrket fastighetsmäklare har varit väldigt populärt hela millennieskiftet. De senaste preliminära siffrorna från Mäklarsamfundet visar att antalet fastighetsmäklare i landet har ökat från 6 910 till 7 032 det senaste året. En ökning som även innebär tuffare konkurrens på marknaden.
– Men jag tror att konkurrens är bra och utvecklande för yrkesrollen. De yrken som inte har konkurrens löper en större risk i framtiden. Konkurrens med blanka vapen är till gagn för alla, men konkurrens som bygger på att har man sagt osanning tillräckligt många gånger så blir det till slut en sanning i människors mindset – den är oroväckande, säger Hellström och fortsätter:
– Det är direkt farligt och kan nästan liknas vid Nordkorea eller som i Italien där Berlusconi ägde alla medier. Jag ser samma tendenser i Sverige, där någon kommunicerar ett budskap och det har ingen betydelse om det är sant eller osant, eftersom det inte kommer fram någon annan information. Jag tycker att källkritiken i dag är jäkligt mycket sämre än vad den var förr.
Hur ser du på framtiden för branschen?
– Om inte media hade funnits så hade den varit bra, skrattar han.
– Men vi lever i en av de säkraste branscherna. De flestas människor vill ju bo någonstans, och det jobbar vi med. Och även om digitaliseringen kan vara oroväckande, så är jag alldeles övertygad om att det i framtiden kommer finnas ett stort behov av personlig närvaro.
– Ett av de mest slående bevisen är: Om inte det personliga mötet vore viktigt, varför skulle då en enda människa betala för en personlig tränare? Vi har inga robotar som lyckats åstadkomma detta.
”Det har blivit en klassfråga”
Även om framtiden verkar ljus för branschen, trots att man kämpar med sitt svaga rykte, så finns det fler allvarliga utmaningar. Bostadssituationen för framför allt unga har utvecklats till en ohållbar situation, menar Hellström.
– Jag ska nämna ett exempel: Om vi har ett par i 30-årsåldern med två barn, de tjänar totalt 50 000 kronor i månaden, och har inga sparade pengar. Då får de inte köpa en vanlig villa, de får inte låna till det.
– Det innebär att de inte får bo för halva månadskostnaden mot i dag. I stället hänvisas de till den dyraste boendeformen, hyresrätt. De kommer aldrig ha råd att spara ihop pengar till ett egetägt boende. Och det tycker vi är en sund bostadspolitik? Det är det inte. Vi är tillbaka i den värld där det handlar om att ha rika och snälla föräldrar som ställer upp. Det har blivit en klassfråga.
Foto: Pressbild/Svensk Fastighetsförmedling
Den bästa lösningen, enligt Håkan Hellström, är att införa ett skattebefriat bosparande för unga för att främja ägandet av bostäder.
– Säg att du får spara 2 000 kronor i månaden, utan att betala skatt. Man kan även ta det så långt som att man får tillbaka de sociala avgifterna, då har du tusen kronor till. Då kan du sätta in 3 000 kronor på ett bosparkonto, det blir 36 000 på ett år och cirka 100 000 på tre år. Är ni två så blir det 200 000 kronor på tre år.
– Om man använder de pengarna till något annat, till exempel att bränna dem på Mallis. Då får man f-n betala tillbaka de sociala avgifterna och skatten, men används de till en kontantinsats till bostad så är det helt okej.
Är det en realistisk lösning?
– Ja, det tycker jag. Det finns ett liknande system i ett antal länder. Sedan får man ha ett tak på hur mycket man får ha på kontot, säg 150 000 kronor per person. Det gör en enorm skillnad om du har 300 000 kronor på ett konto när du ska köpa en bostad.
”Det du, det blir häftigt”
Håkan Hellström har en nära dialog med bostadsminister Peter Eriksson, där ett bosparkonto är en av många aktuella frågor som tas upp.
– Vi har berättat om våra lösningar, men sådant här tar tid att få igenom. Men jag tror att vi kan få gehör, säger Hellström och kommer genast in på branschens rykte igen.
– Jag tror inte att så många andra branscher upplever lika starkt hur människor faktiskt har det. Vi sitter hemma hos dem och diskuterar detta dagligen, pratar om varför de inte har råd att bo kvar eller varför de inte kan köpa det de vill.
– Vi arbetar för att höja anseendet för vår bransch. Men vi ser aldrig några rubriker eller artiklar om att mäklarorganisationer framför synpunkter för att en större del av människor ska få köpa egenägt boende. Då hade förtroendet ökat, och även lyhördheten hos regeringen.
Intervjun närmar sig sitt slut. Naturfantasten Håkan Hellström tittar på klockan, förvånas över att tiden sprungit i väg. Det är fredag kväll, regnet öser ned utanför kontoret och vår pratstund har passerat två timmar.
– Men jag är inte den som vill rassla av ett jobb. Om jag inte har något annat inbokat så sitter jag gärna en timme extra. Ska man bara rassla av jobbet, stämpla ut, gå hem och inte tänka mer på det? Nej, sådan är inte jag.
Vad händer för din del 2018?
– Vi har en väl fungerande organisation som innebär ett minskat behov av min omedelbara närhet. Så jag har lovat att ägna mer tid åt att göra resor och sådana saker.
– Och det som ligger närmast är att åka till Uganda. Jag, min hustru och två kompisar. Höjdpunkten blir att vandra upp i de dimhöljda bergen och möta gorillorna där. Då kommer jag att sitta någon meter från dem…
– Det du, det blir häftigt! skrattar Håkan Hellström.