Quantcast
Channel: 24kalmar.se
Viewing all 97 articles
Browse latest View live

Bil körde på älg på riksväg 25

$
0
0

Under onsdagen krockade en personbil med en älg på väg 25 vid Trekanten.   Det är oklart om någon person kom till skada, men älgen dog och jägare skickades till platsen.

– Vi har markerade ut platsen så att jägaren skulle hitta dit. Djuret ligger i diket, det är dött, säger Fredrik Bratt, informatör vid polisens ledningscentral.

Vägen var avstängd under tiden som räddningstjänsten genomförde sanering. Vid 20:00-tiden var tillgängligheten åter tillbaka till det normala.


Lokalinnebandy: ”Blev en tajt historia”

$
0
0

Division 2:

Slätafly SK/IBK–Nybro IBK 6-5

Målen, Slätafly: Johan Ramvall 2, Pierré Nilsson 1, Olof Bondesson 1, Max Svensson 1 och Robin Karlsson 1.

Målen, Nybro: André Nilsson 1, Simon Eriksson 1, Oliver Lindén 1 och Andreas Johansson 2.

Christian ”Gunte” Gunnarsson, tränare för Nybro IBK: ”Det blev en tajt historia som vi trodde. Vi gör två jättebra perioder men sen hamnar vi för lågt. Det kunde gått hur som helst. Vi är på gång och blir bättre och bättre”.

Division 3 östra:

Hovshaga AIF B–SSG IF 5-4

Målen, SSG: Jacob Kumlin 2 och Charlie Nilsson 2.

Lokalbollsprofilen lägger skorna på hyllan

$
0
0

Efter 23 år i fotbollens tjänst som spelare har Kalmar Södras mittback Ted Durdel valt att avsluta den aktiva fotbollskarriären.

– Det stjäl väldigt mycket tid från familjen och vänner. Att få ihop pusslet med jobb, familjeliv och fotbollen är inte helt enkel. Beslutet har landat nu och det känns faktiskt ganska bra. Man vet ju att man kommer bli sugen igen dock, säger han.

Karriären började i Nybro IF, där han i junioråldern var med och kände på pulsen i a-truppen. Därefter bar flyttlasset till Madesjö, där han var med och tog upp laget från femman till elitfyran.

Via S:t Sigfrid hamnade han till slut i Växjö Norra tack vare studier på orten.

– När vi valde att flytta hemåt stod det mellan Ängö och Kalmar Södra. Jag valde Ängö då och var kvar där i två säsonger innan de tre sista åren i Södra nu.

En förening som ligger Durdel varmt om hjärtat.

– Förutom Nybro IF, som är min moderklubb, och som man följer via media och även stundtals på plats, är Kalmar Södra en väldigt fin klubb som jag verkligen tycker om. Det finns en väldigt fin helhet där. Allt från ungdomslagen upp till a-laget. Jag gillar verkligen det.

Vad ska du göra med all fritid?
– Det är så skönt att bara kunna ge sig ut på en löprunda på morgonen eller kvällen och vara klar med träningen. Att inte behöva boka upp sig flera kvällar i veckan.

Dessutom har han tagit upp domarkarriären igen.

– Jag dömde upp till fyran och femman och var med i en spetsgrupp för yngre domare för några år sedan. Det var väldigt kul – och jag har haft stor nytta på planen i och med att jag vet hur domarna tänker och känner. Det är bra att kunna kommunicera med en domare – och samtidigt från domarens håll – att visa sig mänsklig.

Hur är du som domare?
– Skulle nog säga ganska förstående och kan erkänna att man ibland har fel. Det är viktigt tror jag. Säger man att man kan ha haft fel, köper de flesta spelarna det. Det finns liksom inte mycket mer att säga.

Något som bekymrar Durdel är mentaliteten bland dagens fotbollsspelare.

– Kulturen har blivit sådan att man bara skiter i det om det inte passar. Det ska daltas med spelarna på ett annat sätt i dag än förr när jag kom upp i seniorfotbollen.

Är det ett skäl till varför du slutar?
– Nä, det kan jag inte påstå. Det största skälet är att jag kan bestämma mer över min fritid och sätta upp mig när jag kan och har tid att döma.

Trots att han lägger skorna på hyllan – kan det komma att bli en comeback inom kort. Redan i januari till och med.

– Vi har snackat om att dra ihop ett gäng från gamla Nybro IF-tiden med grabbar födda -87 och -88. Hoppas vi kan få till något. Det vore fantastiskt kul i så fall.

Då kanske du får blodad tand och vill börja spela igen?
– Det vet man aldrig, vi får se, hehe.

Elfel orsakade störningar i tågtrafiken

$
0
0

På grund av ett elfel var det under onsdagen störningar i tågtrafiken mellan Kalmar och Trekanten. Enligt Trafikverket kunde vissa tåg komma att ställas in med kort varsel.

Klockan 17.40 meddelade Trafikverket att tågtrafiken återigen kör normalt på sträckan. Vissa förseningar kan kvarstå ett tag framöver.

Stationer där trafiken kan påverkas: 
Kalmar, Emmaboda, Fredrikslund, Gemla, Hovmantorp, Kalmar södra, Lessebo, Nybro, Räppe, Smedby, Trekanten, Växjö, Åryd, Örsjö, Alvesta

 

100 år av självständighet – grattis Finland!

$
0
0

Den 6 december 1917 som landet förklarade sig självständigt och i år firar Finland 100 år av självständighet.

– Den här dagen betyder mycket. Jag kommer att tända två ljus. Det gör jag alltid, säger Seija Sjöstedt, ordförande i Finska föreningen i Stockholm till Nyhetsbyrån Sirén. 

I Sverige är drygt 153 600 personer, 1,5 procent av Sveriges befolkning, födda i Finland, enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB), som Nyhetsbyrån Sirén har tagit del av.

– Vi har firat hela året och det har varit många aktiviteter i hela Sverige. Vi som har bott här länge märker att svenskarna generellt inte vet så mycket om Finland, men i år har det uppmärksammats. Det är verkligen positivt.

I Kalmar län finns 1 698 personer som är födda i Finland. 311 av dem finns i Kalmar, 149 i Nybro och 92 i Emmaboda.

– Jag tycker att det är bra att vi lär oss om varandra när vi lever så nära varandra, säger Seija Sjöstedt.

I grafiken här nedanför kan du se hur det ser ut i övriga kommuner i länet.

finland-kalmar

BILDEXTRA: Sista pusselbiten på plats till nya E22

$
0
0

Vägen har varit öppen i två veckor. Nu är den även officiellt invigd. Vid en ceremoni på Rinkabyvallen i Rinkabyholm sattes den sista pusselbiten på plats för jättebygget som pågått i två år.

Landstingsrådet Anders Henriksson (S) menar att den nya vägen är viktig för länets tillväxt.

LÄS MER: TV: Han var först ut på nya E22: ”Det var mitt mål”

– Det blir lite som proppen ur här nu. Äntligen flyter trafiken på ordentligt och vi i landstinget har satsat mycket på kollektivtrafiken. Nu kan den bli mer attraktiv, precis som regionen i stort. E22 betyder jättemycket för regionen och för alla pendlare, sa han.

Christina Davidson (C) är ordförande i kommunstyrelsen i Nybro kommun.

– Jag är så otroligt imponerad. Vilket byggprojekt blir klart ett halvår i förtid? Det här betyder mycket för Nybro och vi får ett bättre flöde och man tar sig snabbt fram mycket enklare. Nu vill vi snart stå här igen med en invigning, fast vid Glasporten.

Totalt har projektet kostat 370 miljoner kronor – och i samband med invigningen bjöd Rinkabyholmsskolans klass 4 a och 4 b på skönsång och placerade även dit den sista biten i pusslet – som kommer hänga som ett minne på skolan.

Vid invigningen fick Johan Wolgast, projektledare på Trafikverket, svara på frågor från barnen på Rinkabyholmsskolan om byggprojektet.

Havererat tåg stoppade trafiken – föraren tog taxi för att hämta nytt lok

$
0
0

Det var ett havererat tåg i Smedby som orsakade stoppet i tågtrafiken strax före klockan åtta på morgonen.  Loket stod stilla i cirka två timmar.

Samtliga tåg på delsträckorna mellan Kalmar och Emmaboda fick ställas in och ersättas med bussar.

P4 Kalmar uppger att lokföraren inte ville vänta in hjälp utan, på eget initiativ, tog en taxi till Kalmar för att hämta ett nytt lok och sedan kunna dra bort det havererade tåget.

BLOGG: Lokalbollsprofil tillbaka på Tingbyskans

$
0
0

Smedby har värvat friskt under frimånaden och på den sista dagen presenterar klubben tre nya ansikten som kommer spela på Tingbyskans nästa säsong.

34-årige Omar Eliassi är tillbaka i klubben har representerade för ett antal säsonger sedan. Han kommer närmast från spel i Nickebo IK, där han var spelande tränare.

– En härlig spelare med bra ledaregenskaper som kommer att bidra med rutin, stabilitet och mycket snack. Han har varit hos oss några år förut, säger Leif Nylander i Smedby BoIK.

Även Jesper Ternow Blomberg, 26, är klar för division 4-klubben. Han kan användas både som mittback och innermittfältare och kommer närmast från en sejour i Tvärskog. Han har även representerat Bergkvara och Nybro i division 3.

Dessutom är 18-årige ytterbacken Jakob Elmblad tillbaka i Smedby efter en tid i Tvärskog.

 Flerohopps GoIF presenterar ytterligare ett nyförvärv. Den här gången är det den förre Nybro IF-spelaren Jakob Johansson, senast i Madesjö, som skrivit på för klubben.

I samband med den sista dagen på frimånaden presenterar Flygsfors/Gadderås IF sin in- och ut-lista.

På in-kontot hittar vi följande spelare: Albin Andersson, IFK Berga, Carl Lagerlöf, Hossmo BK, Calvin Silverstrand, Möre BK, Petar Ilic, Nybro IF,  Ahmed Jabar, Alsjöholms IF, Gzim Sejdija, Kalmar AIK, Stefan Maksimovic, Trekantens IF, Spyros ”Akis” Papadimitropoulos, Trekantens IF.

Ut: Aldrin Zhuta, Nybro IF, Liridon Hasani, Nybro IF, Joel Edvinsson, Pukebergs BK, Robin Lindahl, S:t Sigfrids IF.

För fler lokalbollsnyheter – klicka dig in till Bonnbollsbloggen!

Vad händer i din förening? Tipsa oss gärna:
073-387 5133, eller mejl; karl-oskar.karlsson@24kalmar.se


Så ska nya E22 göras om

$
0
0

Främst är det en rak pil innan avfarten till Nybro som har förvirrat många trafikanter under den dryga månad som motorvägen har varit i bruk. En del klagomål har även inkommit på otydligt målade heldragna linjer längs vägen. Därför beslutar nu Trafikverket att byta ut skyltarna för att på så sätt kunna undvika misstag.

– Vi har redan satt upp en ny skylt där vägen delar sig och man ska västerut mot Nybro. Vi kommer även att måla en pil i vägbanan för att göra det extra tydligt, förklarar Bertil Jidflo på Trafikverket.

Förändringarna ska ske så snart som möjligt och fler skyltar är beställda. Vägen mot Hossmo kommer också att se lite annorlunda ut då det ska sättas upp en varning om avfart cirka 1000 meter innan den kommer, skylten idag är uppsatt 500 meter innan.

– När markeringarna i vägen ska göras beror på vädret. Nu på vintern när det är vått vill vi undvika att måla eftersom färgen lätt försvinner. Vi på Trafikverket vill dock att det ska vara lätt att hitta och skyltarna är ju menade att vägleda förarna, därför lyssnar vi på deras önskemål, menar Bertil Jidflo.

 

Tågtrafiken drabbades av stora störningar

$
0
0

På grund av ett omfattande signalfel mellan Emmaboda och Lessebo har flera tåg fått ställas in mellan Kalmar och Alvesta under dagen.

Öresundstågen har ställts in på olika delsträckor mellan Växjö och Kalmar Krösatågen är inställda mellan Örsjö och Emmaboda och SJ Regionaltåg är inställda på sträckan mellan Alvesta och Kalmar.

Trafikverket meddelar på sin hemsida att reparationsarbetet pågår. Bussar ersätter i begränsad omfattning. För mer information om ersättningstrafik uppmanas resenärer att kontakta respektive tågbolag.

(Uppdaterad 15:43) Enligt Kalmar Länstrafik ska det fortfarande vara förseningar och inställda turer på Kust till kust-banan, Kalmar – Växjö och omvänt på grund av signalfel på sträckan Lessebo-Emmaboda.

Öresundstågen är inställda på sträckan Nybro-Växjö och Krösatågen är inställda mellan Örsjö och Emmaboda. SJ Regionaltåg är inställda sträckan Alvesta-Kalmar. Bussar ersätter trafiken på dessa sträckor. Preliminär prognos när felet ska vara åtgärdat är satt till klockan 18.00.

(Uppdatering 17.00) Felet ska nu vara åtgärdat.

Prisad profil öppnar ny restaurang

$
0
0

Tidigare drev han Orrefors pizzeria med stor framgång – och prisades dessutom för sina insatser i samhället. 2016 blev han utsedd till Årets Orreforsare. Sedan en tid tillbaka är Zeyad Al-Beyati delägare i restaurangen Baroness i Nybro tillsammans med Issam Benlahcene. Nu öppnar duon en ny restaurang i Pizzeria Bellas gamla lokaler i Lindsdal.

– Vi kommer genomföra stora förändringar mot hur det såg ut tidigare. Dessutom ska det bli en restaurang och inte bara pizzeria. Målet är at få alkoholtillstånd och fullständiga rättigheter inom kort, berättar Issam Benlahcene.

Totalt kommer fyra personer att arbeta på nya Pizzeria Bella.

– Konkurrensen är tuff och det gäller att sticka ut. Vi jobbar med tunna pizzor och god mat. Vi kommer även att kunna servera fullkornspizzor, säger Issam Benlahcene.

Öppningen sker på onsdag i nästa vecka.

– Alla ska trivas här och meningen är att det ska bli mysigt och en naturlig plats att komma till för att ha trevligt. Lindsdal är ett bra område och jag har dessutom min sambos bror i området, vilket gör att jag får tillfälle att träffa honom lite oftare.

Flera Kalmarbor begärs häktade för mordförsök

$
0
0

Det var under natten mot söndag som ett misstänkt mordförsök ägde rum i området SkäggetorpLinköping. En 25-årig man skadades allvarligt då han ska ha blivit skuren med någon typ av föremål av maskerade gärningsmän. Efter attacken opererades mannen akut.

Under måndagen, i samband med en polisinsats, greps sex stycken personer i Nybro.

LÄS MER: EXTRA: Ytterligare en person anhållen för mordförsök

Nu begärs fyra män, 20-30 år gamla från Kalmar, häktade på sannolika skäl misstänkta för försök till mord i Linköping. En av männen misstänks även för narkotikabrott och grovt vapenbrott. De två sistnämnda gärningarna ska ha skett i Nybro.

Åklagaren bedömer att det finns risk för att de misstänkta männen ska undanröja bevis eller försvåra för utredningen om de försätts på fri fot. Dessutom anser åklagaren att det finns risk för att männen fortsätter sin brottsliga verksamhet.

Så många länsbor jagas av Kronofogden

$
0
0

Antalet personer med skulder hos Kronofogden minskar för andra året i rad. Inte sedan 1991 har så få svenskar varit skuldsatta.

– Vi bedömer att minskningen hänger ihop med en stark svensk ekonomi, fler personer i sysselsättning och det fortsatt låga ränteläget, men också på att vi under 2017 beviljat rekordmånga skuldsaneringar, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: LISTA: De har länets största skulder

Vid årsskiftet hade drygt 417 500 personer (4,1 procent av befolkningen) skulder hos Kronofogden – en minskning med drygt tio tusen sedan 2015.

Trots att allt färre personer hamnar i ekonomiskt trubbel ökar värdet på den totala skulden. Kort sagt: färre personer är skyldiga mer.

– De som redan har skulder lånar mer, och när de inte kan betala så växer skulderna kontinuerligt på grund av räntan, säger Krantz.

Skillnaden mellan kvinnor och män som skuldsätter sig är markant, både i landet och i Kalmar läns kommuner. Bland de nationellt skuldsatta är 38 procent kvinnor och 62 procent män.

– Skillnaderna har funnits länge och bygger på hur strukturerna mellan kvinnor och män ser ut i dagens samhälle. Män är till exempel kraftigt överrepresenterade när det gäller brottsrelaterade skulder, fordonsrelaterade skulder och skulder avseende underhållsstöd, säger Krantz.

Statistik över samtliga Kalmar läns kommuner finner du i faktarutan.

Håkan Hellström: ”Snabbaste vägen till framgång är hårt arbete”

$
0
0

1989 sålde han sin första bostad i Gamla Smedby, utanför Kalmar. 30 år senare är 59-åringen från Småland en av de mäktigaste inom mäklarbranschen. Här är berättelsen om Håkan Hellström – fastighetsmäklare och vd för Svensk Fastighetsförmedling Sydost, vice ordförande i huvudstyrelsen för Mäklarsamfundet, ledamot i styrelsen för Hemnet och styrelseordförande för Svensk Fastighetsförmedling.

Men allt började i småländska Kristvalla, där han växte upp på en gård med småskaligt lantbruk.

– Jag fick tidigt lära mig en devis som jag levt efter sedan dess: ”Snabbaste vägen till framgång är hårt arbete”. Jag gillar att arbeta, brinner för mitt jobb och är beredd att offra väldigt mycket, säger han till 24Kalmar.se.

Vad menar du med att offra mycket?
– Det gäller att ha en stabil grund att stå på, och det har jag i min familj som betyder väldigt mycket för mig. Jag kan nämna ett exempel från när jag jobbade på Alfa Laval och vi bodde i Spanien…

Han fortsätter:

– Jag jobbade fyra dagar i norra Spanien… sedan blev det plötsligt ytterligare några dagar, fast i södra Spanien. Då fick jag ringa till min hustru som fick åka ut till flygplatsen i Madrid med nya underkläder till mig, säger han och skrattar.

– Det handlar om att ha människor runt om en som är förstående och ställer upp. Jag reser ju konstant, så deras stöd betyder mycket.

Han nådde snabbt framgång på industrijätten Alfa Laval. Avancerade från säljare och serviceman på lokal nivå till att arbeta regionalt, nationellt och internationellt. Men det fick hårda konsekvenser.

– Jag gjorde mycket affärer, fick högre ställning, bättre lön, större ansvar, men jag tappade verkligheten. När jag bytte bransch lovade jag mig själv att aldrig tappa verkligheten igen. Då började min riktiga resa, säger Hellström.

”Det är helt fantastiskt”

Valet föll på fastighetsmäklarbranschen. Två år som anställd på Sparbanken Fastighetsbyrå gav honom blodad tand för yrket, samtidigt som friheten och att bli egenföretagare lockade lite för mycket.

– Jag kände mig lite för upplåst i den organisationsstrukturen och fick möjligheten att tillsammans med några kollegor i Kalmar ta över Svensk Fastighetsförmedling. Det var 27 år sedan, säger Håkan och skakar på huvudet.

– Jag trodde nog inte att jag skulle bli branschen trogen så länge, men här hittade jag verkligen rätt – och tillbaka till verkligheten. Glädjen över att visa ett torpställe för människor som drömmer om en ny bostad, eller att bara sitta hemma och prata med Greta som nyligen blivit änka. Det är det som är den innersta essensen i yrket, det är helt fantastiskt.

Håkan HellströmFoto: Martin Persson

Det råder inga tvivel om att han brinner för bostadsmarknaden; dåtiden, nutiden och framtiden. För det positiva och negativa. För problematiken och utmaningarna. Han rätar på sig i stolen, en noga utvald stol, på hans kontor i Kalmar.

– I den här stolen fattas många viktiga beslut och då behövs det en bra stol, säger han, halvt skämtsamt, halvt på allvar.

”Det var en fullständig katastrof”

2013 stod han inför sin största utmaning. Swedbank Franchise köpte Svensk Fastighetsförmedling av norska bankkoncernen DNB, efter en totalomvändning.

– På lördagen fick jag klartecken att vi skulle stänga affären och bli ägare till Svensk Fastighetsförmedling. På söndagen ringde vår vd och sa att det var ”Game over”. Swedbank hade höjt sitt bud med så mycket att vi inte hängde med. Då bestämde sig DNB för att sälja, säger han och fortsätter:

– Alla franchisetagare blev uppkallade till Stockholm för att informeras om att varumärket Svensk Fastighetsförmedling skulle läggas ned… detta var precis innan jul. Det var inte roligt att berätta för mina 70 anställda att: ”Vi vet inte vad som händer. Vi vet inte om vi blir nedlagda.” Det var en fullständig katastrof och den, utan tvekan, tuffaste stunden i mitt företagarliv.

”Ingen tycker synd om en fastighetsmäklare”

Men Håkan Hellström gav inte upp. I stället anlitades flera jurister som fick i uppdrag att få Konkurrensverket att förbjuda affären, samtidigt som de stämde Svensk Fastighetsförmedling AB, som ägdes av Swedbank, för dålig leverans av franchiseavtalet. Och han förbjöd alla franchisetagare att uttala sig i media.

– Alla tidningar ringde till oss. Och alla 180 franchisetagare var tvärförbannade, livrädda och ledsna. Men jag var tydlig med att vi inte skulle gå till media. Ingen fick säga något. För det första tycker ingen synd om en fastighetsmäklare, så den matchen hade man inte vunnit. Och för det andra skulle vi bara svärta ned motparten, och då hade vi aldrig kunnat vinna vid förhandlingsbordet.

17 december 2014. Dagen då sorgen, det intensiva och påfrestande året äntligen fick en vändning. Förvärvet förbjöds av Stockholms tingsrätt. Några månader senare köpte merparten av franchisetagarna i Svensk Fastighetsförmedling bolaget från DNB.

– Men då var det många miljoner som behövde komma in. Men vi hade redan pratat med våra franchisetagare, som fick springa till banker för att låna pengar. Vi kunde inte avslöja något om förhandlingarna, utan sa bara: ”När vi kallar på pengar, så vill vi att ni ska skicka in dem”, säger Håkan och skrattar.

– Det var ett häftigt tillfälle. Jag skickade ett mejl sent en kväll och några dagar senare pumpades det in massa pengar till ett konto, trots att ingen visste något om avtalet. Det handlar om trovärdighet. Det var en stark känsla och en slags belöning för allt arbete vi hade lagt ned. Det var en otroligt lycklig stund.

Hur många miljoner pratar vi om?
– Haha, det vill jag inte säga. Pass på den frågan.

De hade ju skrattat åt mig”

Stämningen vänder snabbt. En fråga om branschens rykte hos gemene man får nästan hans ögon att mörkna. En allvarlig stämning infinner sig.

– Vi slåss med ett tufft rykte. Ibland förstår jag verkligen att mäklare blir ledsna. När man tar upp tidningen och ser en nidbild av fastighetsmäklare, att vi bara skor oss själva och skär guld med täljkniv. Det är så långt från sanningen, säger Håkan Hellström.

Vad är sanningen då?
– Man kan sitta med en änka och nästan vara terapeut, sitta med ett par som ska separera eller träffa ett nyförälskat par. Det är så tvära kast, en mäklare vänder upp och ned på sig själv för att skapa något positivt – och så får man det i ansiktet. Men jag jobbar med detta på en nationell basis; att öka kunskapen och tydligheten.

Men det känns inte som att ryktet har blivit bättre?

– Nej, jag tycker att det har blivit värre. Men det är lite konstigt. Många mäklarorganisationer gör kundundersökningar där vi får väldigt höga poäng, men sedan frågar man vad gemene man tycker – och då får vi dåliga betyg. ”Fastighetsmäklare är ett jäkla folk” är den generella åsikten. Men frågar man någon som anlitat en mäklare så har upplevelsen varit väldigt bra… det är det stora dilemmat.

Det går inte att bara lägga skulden på media och rubriker?
– Vi har oss själva att skylla också. Finns det någon annan bransch som går ut med: ”Blir det ingen affär, så blir det inget betalt”. Vi jobbar gratis om det inte blir någon affär. Vad hade hänt om jag gått till en arkitekt och bett denne att rita ett hus och sagt: ”Blir det bra så betalar jag, annars inte”. Eller en målare.. de hade ju skrattat åt mig.

– Om vi bjuder på allt, så förstår jag att människor tänker att vi måste skära guld med täljkniv. Men vi jobbar allvarligt med att bli tydligare i det vi gör och öka transparensen. Och många anställda mäklare jobbar till stor del med provision, det skulle vara nyttigt för alla parter att jobba mer med fasta löner. Den frågan jobbar jag med både inom egna företaget och som vice ordförande i Mäklarsamfundet.

Håkan HellströmFoto: Martin Persson

Yrket fastighetsmäklare har varit väldigt populärt hela millennieskiftet. De senaste preliminära siffrorna från Mäklarsamfundet visar att antalet fastighetsmäklare i landet har ökat från 6 910 till 7 032 det senaste året. En ökning som även innebär tuffare konkurrens på marknaden.

– Men jag tror att konkurrens är bra och utvecklande för yrkesrollen. De yrken som inte har konkurrens löper en större risk i framtiden. Konkurrens med blanka vapen är till gagn för alla, men konkurrens som bygger på att har man sagt osanning tillräckligt många gånger så blir det till slut en sanning i människors mindset – den är oroväckande, säger Hellström och fortsätter:

– Det är direkt farligt och kan nästan liknas vid Nordkorea eller som i Italien där Berlusconi ägde alla medier. Jag ser samma tendenser i Sverige, där någon kommunicerar ett budskap och det har ingen betydelse om det är sant eller osant, eftersom det inte kommer fram någon annan information. Jag tycker att källkritiken i dag är jäkligt mycket sämre än vad den var förr.

Hur ser du på framtiden för branschen?
– Om inte media hade funnits så hade den varit bra, skrattar han.

– Men vi lever i en av de säkraste branscherna. De flestas människor vill ju bo någonstans, och det jobbar vi med. Och även om digitaliseringen kan vara oroväckande, så är jag alldeles övertygad om att det i framtiden kommer finnas ett stort behov av personlig närvaro.

– Ett av de mest slående bevisen är: Om inte det personliga mötet vore viktigt, varför skulle då en enda människa betala för en personlig tränare? Vi har inga robotar som lyckats åstadkomma detta.

”Det har blivit en klassfråga”

Även om framtiden verkar ljus för branschen, trots att man kämpar med sitt svaga rykte, så finns det fler allvarliga utmaningar. Bostadssituationen för framför allt unga har utvecklats till en ohållbar situation, menar Hellström.

– Jag ska nämna ett exempel: Om vi har ett par i 30-årsåldern med två barn, de tjänar totalt 50 000 kronor i månaden, och har inga sparade pengar. Då får de inte köpa en vanlig villa, de får inte låna till det.

– Det innebär att de inte får bo för halva månadskostnaden mot i dag. I stället hänvisas de till den dyraste boendeformen, hyresrätt. De kommer aldrig ha råd att spara ihop pengar till ett egetägt boende. Och det tycker vi är en sund bostadspolitik? Det är det inte. Vi är tillbaka i den värld där det handlar om att ha rika och snälla föräldrar som ställer upp. Det har blivit en klassfråga.

maxresdefaultFoto: Pressbild/Svensk Fastighetsförmedling

Den bästa lösningen, enligt Håkan Hellström, är att införa ett skattebefriat bosparande för unga för att främja ägandet av bostäder.

– Säg att du får spara 2 000 kronor i månaden, utan att betala skatt. Man kan även ta det så långt som att man får tillbaka de sociala avgifterna, då har du tusen kronor till. Då kan du sätta in 3 000 kronor på ett bosparkonto, det blir 36 000 på ett år och cirka 100 000 på tre år. Är ni två så blir det 200 000 kronor på tre år.

– Om man använder de pengarna till något annat, till exempel att bränna dem på Mallis. Då får man f-n betala tillbaka de sociala avgifterna och skatten, men används de till en kontantinsats till bostad så är det helt okej.

Är det en realistisk lösning?
– Ja, det tycker jag. Det finns ett liknande system i ett antal länder. Sedan får man ha ett tak på hur mycket man får ha på kontot, säg 150 000 kronor per person. Det gör en enorm skillnad om du har 300 000 kronor på ett konto när du ska köpa en bostad.

”Det du, det blir häftigt”

Håkan Hellström har en nära dialog med bostadsminister Peter Eriksson, där ett bosparkonto är en av många aktuella frågor som tas upp.

– Vi har berättat om våra lösningar, men sådant här tar tid att få igenom. Men jag tror att vi kan få gehör, säger Hellström och kommer genast in på branschens rykte igen.

– Jag tror inte att så många andra branscher upplever lika starkt hur människor faktiskt har det. Vi sitter hemma hos dem och diskuterar detta dagligen, pratar om varför de inte har råd att bo kvar eller varför de inte kan köpa det de vill.

– Vi arbetar för att höja anseendet för vår bransch. Men vi ser aldrig några rubriker eller artiklar om att mäklarorganisationer framför synpunkter för att en större del av människor ska få köpa egenägt boende. Då hade förtroendet ökat, och även lyhördheten hos regeringen.

Intervjun närmar sig sitt slut. Naturfantasten Håkan Hellström tittar på klockan, förvånas över att tiden sprungit i väg. Det är fredag kväll, regnet öser ned utanför kontoret och vår pratstund har passerat två timmar.

– Men jag är inte den som vill rassla av ett jobb. Om jag inte har något annat inbokat så sitter jag gärna en timme extra. Ska man bara rassla av jobbet, stämpla ut, gå hem och inte tänka mer på det? Nej, sådan är inte jag.

Vad händer för din del 2018?
– Vi har en väl fungerande organisation som innebär ett minskat behov av min omedelbara närhet. Så jag har lovat att ägna mer tid åt att göra resor och sådana saker.

– Och det som ligger närmast är att åka till Uganda. Jag, min hustru och två kompisar. Höjdpunkten blir att vandra upp i de dimhöljda bergen och möta gorillorna där. Då kommer jag att sitta någon meter från dem…

– Det du, det blir häftigt! skrattar Håkan Hellström.

Familjens drama – fastnade i bilkö på väg till BB

$
0
0

Sveriges Radio P4 Kalmar var först med att rapportera om att Nybroborna Ronja Borgh och Emil Råberg fastnade i en bilkö på väg till förlossningen.

Det var under tisdagsmorgonen som en trafikolycka på riksväg 25 utanför Kalmar, i höjd med Trekanten, orsakade bilkö i riktning mot Kalmar. Där satt paret Emil Råberg och höggravida Ronja Borgh, på väg till BB.

LÄS MER: Väg stängdes av två gånger efter lastbilsolycka: ”Vi ber om respekt”

– Det var en häftig start på en tisdag, kan man minst säga. Det började med att hon fick värkar rätt så sent på natten så vi bestämde oss för att åka in strax efter klockan fem på morgonen. I höjd med Trekanten så fastnade vi i en bilkö som såg rätt så tjock ut, säger sambon Emil Råberg och fortsätter.

– Jag insåg väl rätt så snabbt att vi skulle fastna där en stund och frågade Ronja om vi skulle tillkalla någon ambulans. Hon var ganska lugn vid det laget och ville vänta ett tag till.

Efter att sambon Emil surfat runt på diverse nyhetssajter bestämde han sig för att ringa SOS.

– Jag ringde dit för att meddelade att vi satt fast i bilkön och var på väg till BB. De sa att de skulle släppa på trafiken om drygt tio minuter. När det sedan hade gått en kvart, tjugo minuter så bestämde jag mig för att ringa igen. Just då ringde en polis upp från andra sidan och frågade hur det var med oss, säger Emil och fortsätter.

– De talade om att de hade en ambulans på plats men att det skulle bli svårt att ta sig till oss. De kommunicerade att de jobbade så fort de kunde och att det inte skulle ta så lång tid innan trafiken släpptes på igen. Jag märkte att Ronja hade ont men hon behöll ändå kylan på något sätt.

Några minuter efter polisens samtal till Nybroborna, ringde telefonen återigen.

– Polisen ringde tillbaka efter bara några minuter och medgav att trafiken skulle släppas igång. De frågade oss om de skulle eskortera oss med blåljus in till sjukhuset men Ronja tyckte det inte behövdes, så vi tackade nej, säger Emil.

Efter en timme i bilkö, höggravida så hann paret till förlossningen i Kalmar i tid. Där fick de reda på att Ronja var fullt gången och en timme senare tittade deras lille son ut.

– Man blev ganska stressad av situationen men det löste sig till slut. Det var som jag sa tidigare, en häftig start på en tisdag, säger Emil.

Lilleman är äntligen ute – vad får han för namn?
– Det är lite vilda diskussioner här hemma just nu. Vi kan inte komma fram till något gemensamt men hans stora syster kallar honom för lillebror och det får det bli så länge, tills vi hittar ett namn som vi är överens om, avslutar Emil.


Hinder blockerade väg – hade stor trafikpåverkan

$
0
0

Enligt information på Vägverkets hemsida ska det under fredagen ha legat ett hinder på väg 25 i höjd med Trekanten, vilket påverkade trafiken mellan Kalmar och Nybro.

Mer specifikt ska det ha rört sig om någon form av metallräcke som låg på vägen.

Vid 16.30-tiden på fredagen flöt trafiken på som vanligt igen.

BILDEXTRA+TEXT: Så var Löfvens vistelse i Kalmar

$
0
0

På onsdagsförmiddagen anlände statsminister Stefan Löfven och socialminister Annika Strandhäll till Kalmar. Under visiten i länet besökte de Länssjukhuset i Kalmar, vårdcentralen i Borgholm och Pukebergs glasbruk i Nybro.

– Det har varit mycket intressant och imponerande. Det finns en utvecklingskraft och en ambition här att alltid utvecklas. Det sitter liksom i väggarna och i kulturen, säger Löfven till 24Kalmar.

LÄS MER: Löfven presenterade miljardsatsning i Kalmar

Besöket på sjukhuset i Kalmar innefattade bland annat en rundtur på Onkologiska kliniken där patienter med cancertumörer behandlas.

– Inte minst är det fantastiskt att höra patienternas berättelser om hur mycket det betyder, i en väldigt svår situation med cancerbesked, med trygghet och tillgång till personal, säger Löfven.

Resan var en del av den vårdturné som stadsministern just nu är ute på i landet. Under besöket i Kalmar presenterade Löfven en miljardsatsning på cancervården under nästa mandatperiod.

Krögaren bygger imperium – tar över sin fjärde restaurang

$
0
0

Han har bott i Sverige i tolv år. För tre år sedan tog han över sin första restaurang – och inom kort siktar han på att ta över sin fjärde.

– Varför inte, känner jag. Det är kul att satsa och jag har väldigt bra och självgående personal på alla mina ställen, säger Haval Khalaf, som tog över Södra Grill i torsdags.

Sedan tidigare driver han Pizzeria Victoria i Emmaboda och Orrefors pizzeria. Inom ett par veckor räknar han även med att ta över Trekantens pizzeria.

På restaurangen Södra Grill i Kalmar kommer han satsa stort på livesport på tv.

– Det är en väldigt fin lokal och vi har bara kunnat köra i gång direkt, vilket är jätteskönt, säger han.

Inom kort kommer menyn att bytas ut – men gästerna kommer inte behöva märka av någon märkbar skillnad.

– Jag känner den förra ägaren (Niko Saber) och det var på så vis jag fick reda på att den var till salu. Det ska bli oerhört kul, säger Haval Khalaf, som siktar på att ha tio anställda på Södra Grill.

Förseningar i tågtrafiken efter totalstopp

$
0
0

Det var på onsdagen stora problem i tågtrafiken mellan Emmaboda och Kalmar. Anledningen ska ha varit ett tåg med tekniska fel som blockerade spåren utanför Örsjö.

Problemet började under förmiddagen och vid 13.20-tiden meddelade Trafikverket att tågtrafiken inte skulle rulla förrän tidigast klockan 18.00.

Det innebar att Öresundstågen på linjen Kalmar-Malmö, samt SJ Regionaltåg mellan Kalmar och Göteborg ställdes in på delsträckan Emmaboda-Kalmar i båda riktningarna. Krösatågen mellan Emmaboda och Kalmar ställdes in på delsträckan Emmaboda-Örsjö från klockan 14.10.

Bussar ersatte tågen i begränsad omfattning.

Klockan 19 på onsdagskvällen ska trafiken ha kommit igång igen, men följdförseningar kan uppstå. Kunder ombeds att kontakta sitt tågbolag för mer information.

Fyra bilar i kollision – en person fördes till sjukhus

$
0
0

Klockan 16.38 på fredagseftermiddagen larmades räddningstjänsten till riksväg 25 mellan Kalmar och Nybro med anledning av en trafikolycka.

Enligt uppgifter från räddningstjänsten ska bilarna ha kolliderat vid avfarten efter Trekanten och alla inblandade personer ska ha tagit sig ut ur fordonen.

– Det var fyra personbilar inblandade och en person fick föras till sjukhus. Det var blixthalt på platsen, berättar Mattias Sonesson hos räddningstjänsten i Kalmar

 

Viewing all 97 articles
Browse latest View live